Mijn maart 2023

Mijn hoogtepunten, ontdekkingen en aanraders

Even terugblikken aan het einde van de maand: Wat heb ik gedaan? Welke nieuwe dingen heb ik ontdekt? Wat heb ik (veel) gebruikt? Wat heb ik voor klanten mogen doen? Je leest het in de Mijn maand blogs.

Maart begon op de piste in Oostenrijk, samen met onze vriendengroep (check de februari-blog voor meer daarover). Eenmaal thuis werd Ella ziek en voor ik het wist, lag ik ook ziek in bed. Gelukkig waren we er na een paar dagen weer bovenop en dook ik onder andere in de wereld van AI.

GRIP – Rick Pastoor

Tijdens de paar dagen ziek in bed liggen, heb ik enorm veel gelezen. Één van de boeken is van Rick Pastoor: GRIP – Het geheim van slim werken. Deze stond al een tijd op mijn lijstje om te lezen, maar ik was er nog niet aan toegekomen.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: wat een top boek! Ik kan echt iedereen aanraden.
In dit boek wordt je meegenomen in de werkmethode die Rick Pastoor ontwikkeld heeft. Ik vond het boek een eye-opener met super praktische tips die je direct kunt toepassen. Na het lezen heb ik mijn manier van werken aangepast en het heeft echt geholpen.

Het belangrijkste punt uit het boek: Je agenda is heilig. Staat het niet in je agenda, dan doe je het niet. En direct daarmee is het dus heel belangrijk dat je een duidelijke prioriteitenlijst hebt die je wekelijks in je agenda plant. Door alles met een accountability partner te delen, hou je jezelf en je partner scherp op het behalen van je doelen door de juiste prioriteiten te stellen.

Mijn grootste eye-opener: al mijn afspraken op maandag plannen. Eerder was maandag altijd mijn opstart-dag. Ik deed de administratie en allemaal kleine taken, waarmee deze dag nooit echt heel productief was en voelde. Mijn afspraken plande ik wel altijd op één dag, maar dat was op dinsdag of woensdag.

Omdat de maandag toch al een minder productieve dag is, is het veel beter om op diezelfde dag ook al je afspraken in te plannen. Ten eerste omdat je voor en na een meeting tijd kwijt bent met voorbereiding en afronding. Daarnaast omdat er vaak to-do’s uit een meeting komen, die je later in de week kan inplannen. Op de andere dagen heb je geen onderbrekingen door meetings, waardoor je super productief kan zijn.

Nogmaals, echt een aanrader!

Andere boek aanraders

In vergelijking met andere maanden heb ik heel veel gelezen deze maand. Mijn andere aanraders van deze maand:Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens. Dit boek zag ik vaak voorbij komen bij de bestsellers, waardoor ik nieuwsgierig was.Het is een verhaal over een vrouw die van kleins af aan in haar eentje opgroeit in het moeras. Ze redt zichzelf door volop gebruik te maken van de natuur en ruilt af en toe dingen uit haar moestuin of vissen die ze vangt voor andere benodigdheden. Ze maakt daardoor ook kennis met het leven in de stad en de mensen die daar wonen.Een super mooi verhaal op een hele fijne manier geschreven. Ik snap dat dit een bestseller is!Judas, Dagboek van een getuige en Familiegeheimen. Oftewel de Holleeder trilogie, geschreven door Astrid Holleeder. Drie boeken over het leven met Willem Holleeder als broer.Ik vond alle 3 de boeken heel indrukwekkend. Het moet verschrikkelijk zijn om te leven zoals Astrid Holleeder. Altijd over je schouder moeten kijken, enorm in je vrijheid beperkt. En dat omdat je juist het goede gedaan hebt.Heel interessant om te lezen en tegelijkertijd bizar dat dit ‘gewoon’ echt gebeurd.

AI Masterclass – Simone Levie

Begin maart heb ik me opgegeven voor de AI masterclass van Simone Levie. Ik had zelf al eens ‘aangeklungeld’ met ChatGPT en wilde  graag meer weten over de wereld van AI – Artificial intellegence (kunstmatige intelligentie)Aan Simone bewonder ik dat ze nieuwe dingen altijd snel oppikt en bekijkt hoe ze deze in haar bedrijf kan toepassen. AI is enorm opkomend en ik ben erg nieuwsgierig naar hoe ik dit in mijn bedrijf kan gebruiken. Ik geloof er niet in de AI ‘de wereld gaat over nemen’, maar er gaan absoluut dingen veranderen wanneer dit verder ontwikkeld is.De masterclass werd gegeven via facebook, waardoor de kwaliteit van zowel beeld als geluid helaas niet optimaal was. Simone gebruikt met name ChatGPT in haar bedrijf en ze heeft laten zien wat de mogelijkheden zijn. Om de juiste output uit ChatGPT te halen, gaat het er vooral om dat je de juiste opdrachten als input geeft. Hoe meer details je geeft over wat je wilt dat er uit komt, hoe specifieker de uitkomst wordt.Een interessante masterclass die mij absoluut nieuwe inzichten heeft gegeven en me getriggerd heeft om AI in te zetten voor mijn bedrijf.

ChatGPT

En ja, na de masterclass maar direct doorgepakt en een account aangemaakt bij ChatGPT. Ik heb daarbij gekozen voor de betaalde versie, want deze is meer up to date, sneller en creatiever. Geweldig leuk om mee te ‘spelen’, maar absoluut ook om te gebruiken in mijn bedrijf.

Ik gebruik ChatGPT niet om volledige blogposts of social media posts te schrijven. Ik vind het belangrijk dat daar echt iets van mij in zit. Maar als ik een blogpost heb geschreven, laat ik ChatGPT de (spel)fouten eruit halen en vraag ik om een goede metatitel en -omschrijving. Ook kun je vragen of er vanuit de blogpost suggesties gegeven kunnen worden voor social media posts, uiteraard met bijbehorende hashtags.

Een paar dagen later zat ik bij een klant en hadden we het over ChatGPT inzetten in haar bedrijf. Ik vroeg ChatGPT om 10 tips over de producten van mijn klant en er kwam een hele goede lijst uit. De tone of voice van deze tips was heel zakelijk, terwijl de klant juist een open en vrolijke tone of voice gebruikt. Dus gaven we ChatGPT de opdracht om de tone of voice te veranderen. En daar kwam een lijstje uit met omschrijvingen die perfect passen. Ineens zag mijn klant voor zich hoe ze AI zou kunnen inzetten: voor het schrijven van mails als er klantvragen zijn, voor de chatfunctie op de webshop, voor social media berichten, etc. En ze noemde deze lijst leuke input voor een nieuwsbrief. Uiteraard kon ik het niet laten en gaf ik ChatGPT de opdracht om van deze tips een nieuwsbrief te maken, waarbij aan het eind een verwijzing gemaakt moest worden naar de webshop met kortingscode. De nieuwsbrief was perfect! Met hooguit het aanpassen van een paar woorden die net wat beter bij het merk passen, stond er binnen 5 minuten nadat we ChatGPT de eerste opdracht hebben gegeven een complete nieuwsbrief!

In de toekomst wil ik ook nog met andere AI tools werken, om te vergelijken en kijken wat voor mij fijn werkt. Maar voorlopig ben ik nog wel zoet met de mogelijkheden van ChatGPT.

En verder…

Ging ik op schilder weekend naar Hooghalen. Toen ik in Groningen woonde, ging ik wekelijks schilderen bij Atelier Vijftientwee. Daar ontstond een hele hechte groep, waarmee ik nog steeds jaarlijks een weekend weg ga. Staat garant voor uiteraard schilderen, maar ook borrelen, veel en lekker eten en veel lachen.

Ging ik een avondje met vriendinnen naar de sauna, naar de Veluwse Bron. Altijd fijn, maar toch viel het ons een beetje tegen. Er zijn veel sauna’s, maar de sfeer, het restaurant en helaas ook het personeel liet te wensen over. Nu klinkt het alsof we veeleisend zijn, maar dat is niet zo. Wij gaan vaak naar Thermen Bussloo en als je het daarmee vergelijkt, is Thermen Bussloo echt zo veel fijner. De sauna’s zitten 20 min rijden van elkaar af, dus als je twijfelt, dan raad ik je echt aan om naar Bussloo te gaan.

Had ik een kennismaking Parsifal van Kennis.shop. Een super leuk gesprek waarin we wat ervaringen met elkaar hebben uitgewisseld. In de toekomst zit er wellicht nog een leuke samenwerking in, maar daarover later meer 😊

Vierden we het vrijgezellenfeest van Henrieke, een vriendin van me die in mei gaat trouwen met Rutger. We hadden een twerk-workshop, echt hilarisch. Het was een gezellige dag waarop veel werd gelachen, er lekker werd gegeten en gedronken en Henrieke en de rest van ons enorm genoten hebben. Precies zoals het hoort tijdens een vrijgezellenfeestje!

Dat was mijn maand maart in een notendop. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en misschien zelfs wat inspiratie hebt opgedaan.Liefs, Loes

Deze blog bevat mogelijk affiliate links. Ik heb enkel affiliate samenwerkingen met partijen waar ik 100% achter sta.