Betalingen ontvangen op je website: welk betalings­systeem moet je kiezen?

Je hebt hard gewerkt om je website op te zetten en je producten of diensten te promoten, maar nu is het tijd voor het belangrijkste onderdeel: het ontvangen van betalingen! Of je nu een ervaren online ondernemer bent of net begint, ik help je de beste betalingssystemen voor je website te ontdekken, zodat jij zonder stress betalingen kunt ontvangen op je website.

Ik bespreek verschillende betalingssystemen: WooCommerce, Plug & Pay, Kennis.shop en Paytium. Ik vergelijk de voor- en nadelen van elk systeem om je te helpen de perfecte match te vinden. Hiermee bied jij jouw diensten of producten aan via jouw website en ontvang je online betalingen. Laat het geld maar binnenstromen 😉

WooCommerce

WooCommerce is misschien wel de meest bekende plugin als het gaat om betalingen ontvangen via je WordPress-website. Het is een alles-in-één oplossing die jouw website in een handomdraai omzet naar een volwaardige webshop.

Met een eenvoudig stappenplan wordt je door de installatie en instellingen geleidt. En dan kan je aan de slag met het toevoegen van de producten.

Voordelen:

  • Gratis en open-source: Je kunt WooCommerce gratis downloaden en installeren. Bovendien is het open-source, wat betekent dat er een hele community achter zit die constant verbeteringen en updates uitbrengt.
  • Flexibiliteit: WooCommerce is super aanpasbaar. Je kunt het uiterlijk van je winkel eenvoudig aanpassen aan je eigen stijl en merk. Ook kun je uitbreiden met talloze (gratis en betaalde) add-ons en plugins, waardoor je veel functionaliteiten aan je webshop toevoegt. Denk hierbij aan het aanbieden van abonnementen, pre-orders, kadobonnen, productbundels en automatische kortingsbonnen.
  • Ondersteunt veel betaalmethoden: WooCommerce is te koppelen aan verschillende betalingssystemen zoals Mollie en Stripe en ondersteunt daarmee een breed scala aan betaalmethoden, zoals iDeal, PayPal, creditcards en nog veel meer. Je klanten kunnen dus zonder zorgen betalen op de manier die zij het prettigst vinden.

Nadelen:

  • Kan complex zijn: WooCommerce heeft zoveel mogelijkheden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het zoeken naar de juiste add-on of plugin voor de functionaliteit die jij zoekt, is soms heel lastig door het enorme aanbod.
  • Mogelijke conflicten met thema’s en plugins: Ookal werkt WooCommerce over het algemeen goed samen met de meeste WordPress thema’s en plulgins, er kunnen soms conflicten ontstaan. Hierdoor kunnen problemen op je website ontstaan, waardoor deze niet (volledig) werkt. Uiteraard is de kans groter als je gebruik maakt van veel add-ons of aanvullende plugins.
  • Groot en vertragend: Als je maar een paar producten verkoopt, is WooCommerce en te zware belasting voor je website. WooCommerce is een volledige plugin waardoor je jouw website omzet naar een volledige webshop. Daarom is WooCommere alleen geschikt als je veel producten of diensten aanbiedt en het belangrijk is dat een klant zelf de keuze kan maken welke producten of diensten hij of zij besteld.

WooCommerce is een gratis plugin die jouw website omtovert tot een complete webshop, waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Perfect als jij veel verschillende producten aanbiedt.
Biedt jij voornamelijk digitale producten aan of een enkel product zoals een fysiek boek? Dan zijn de andere systemen in deze blog interessanter voor jou.

Plug&Pay

Plug&Pay is ontwikkeld door IMU, een grote speler in de internet marketing. In dit systeem maak je eenvoudig afrekenpagina’s met allerlei handige marketing trucjes. Vanuit je website link je eenvoudig naar deze betaalpagina’s. Perfect voor het verkopen van digitale diensten en producten zoals e-books, online trainingen en cursussen of online lidmaatschappen.

Met Plug&Pay maak je betaalpagina’s op een extern systeem, waardoor de afhandeling van de betalingen niet op jouw eigen website plaatsvindt, maar op het Plug&Pay platform. Hierdoor is er geen sprake van een zware belasting – en dus geen vertraging – op jouw website.

Plug&Pay is gekoppeld aan Mollie, een systeem waarin de daadwerkelijke betalingen worden afgehandeld.

Voordelen:

  • Eenvoudig op te zetten: Plug&Pay is een heel eenvoudig systeem, je hoeft geen technisch genie te zijn om de betaalpagina’s werkend te krijgen. Bovendien is het heel eenvoudig te linken aan jouw website, waardoor je al snel betalingen kan ontvangen.
  • Uitgebreide statistieken: Met Plug&Pay krijg je inzicht in uitgebreide statistieken en rapporten over je verkopen en betalingen. Zo kun je gemakkelijk bijhouden hoe je webshop presteert en waar je kunt verbeteren.
  • Upsell-mogelijkheden: Plug&Pay heeft ingebouwde functies voor het aanbieden van upsells en cross-sells, zodat je jouw klanten meer kunt verkopen en de gemiddelde orderwaarde kunt verhogen.
  • Integratie met andere systemen: IMU biedt andere diensten aan zoals Huddle (een online leeromgeving met community). Integratie met deze systemen is heel eenvoudig. Daarnaast zijn er ook goede koppelingen met nieuwsbriefsystemen (MailBlue / ActiveCampaign). Als je een beetje technisch bent en met webhooks uit de voeten kan, zijn er nog veel meer integratiemogelijkheden.

Nadelen:

  • Hoge abonnementskosten: Plug&Pay is vrij prijzig. De maandelijkse- of jaarlijkse abonnementskosten hangen af van het aantal producten, de hoeveelheid afrekenpagina’s en het aantal te ontvangen transacties.
  • Niet alle functies voor iedereen: Een aantal functies, zoals abonnementen en termijnbetalingen of een affiliate systeem, zijn pas beschikbaar als je één van de duurdere abonnementen kiest. Dit zorgt er voor dat je maandelijkse- of jaarlijkse kosten daardoor flink omhoog kunnen gaan.
  • Beperktere functies: Plug&Pay is geweldig in wat het doet, maar het heeft niet alle toeters en bellen van bijvoorbeeld Woocommerce. Dit kan overigens juist ook fijn zijn, maar uitbreiding van nieuwe functionaliteiten is niet iets wat hoog op de prioriteitenlijst van de ontwikkelaars staat.

Plug&Pay is een ideaal systeem als jij snel betalingen wilt ontvangen voor jouw digitale diensten. Doordat het opzetten van de betaalpagina’s heel eenvoudig is en je vanuit je website heel makkelijk naar die betaalpagina’s linkt, kan je binnen no-time betalingen ontvangen. Je abonnementskosten zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal te ontvangen transacties, de hoeveelheid producten en betaalpagina’s die je aanbiedt en  de functionaliteiten die je nodig hebt.
Tip: Een paar keer per jaar zijn er leuke aanbiedingen, waardoor je het eerste jaar kan besparen op je abonnementskosten.

Kennis.shop

Kennis.shop is een nieuwe speler in de betaalpagina’s, volop in ontwikkeling. Het is ontwikkeld door Parsifal en Kars, twee marketeers met enorme ervaring. Net als Plug&Pay maak je een betaalpagina op een extern systeem, waardoor ook dit systeem ideaal is voor digitale diensten en producten. En ook hier link je vanuit je website naar deze betaalpagina’s, waardoor er geen sprake is van belasting op je website. Dankzij de ervaring van Kars en Parsifal worden er diverse (neuro)marketingtechnieken op de betaalpagina toegepast voor een hogere conversie.

Kennis.shop is momenteel volop in ontwikkeling en het leuke daaraan is dat er enorm veel rekening wordt gehouden met de wensen van de klanten. Kennis.shop is gekoppeld met Stripe, een systeem waarop de daadwerkelijke betalingen worden afgehandeld. Met Stripe kan er door jouw klanten afgerekend worden met iDeal, Bancontact, GiroPay, PayPal, creditcard en nog veel meer.

Voordelen:

  • Geen abonnementskosten: Kennis.shop werkt momenteel met lifetime licenties. Dat houdt in dat je éénmalige aanschafkosten hebt en daarna is er alleen sprake van kosten als je daadwerkelijk iets verkoopt. De kosten die je betaalt per voltooide transactie zijn bovendien niet veel hoger dan de kosten die je bij de andere systemen betaald. Je bespaart dus flink tov bijvoorbeeld Plug&Pay.
  • Nieuwe functionaliteiten: Omdat het systeem nog in ontwikkeling is, zijn er veel functionaliteiten waarmee het Kennis.shop binnenkort wordt uitgebreid. Het is nu al mogelijk om standaard betalingen te ontvangen en op korte termijn kunnen klanten ook betalen in termijnen en abonnementen afsluiten. De ontwikkelaars luisteren enorm naar de wensen van de klanten, waardoor er veel mogelijkheden zijn.
  • Eenvoudige koppelingen: Zoals bij andere systemen link je de betaalpagina’s eenvoudig door vanaf je website. Maar er zijn ook veel koppelingen met andere systemen. Zo stuur je jouw klant na het ontvangen van een betaling geheel automatisch een bevestigingsmail en factuur. Ook is het mogelijk je klant geautomatiseerd toe te voegen aan een online leeromgeving en kan je de verkoopfacturen in jouw administratie laten zetten.

Nadelen:

  • Niet volledig in je huisstijl: Doordat je betaalpagina’s bouwt in een extern systeem, ben je afhankelijk van de mogelijkheden die er worden geboden om de pagina’s op te maken. Je eigen huisstijl toepassen op deze pagina’s is minimaal, al verwacht ik dat dit op termijn uitgebreid zal worden.
  • Geen verzendmogelijkheden: Kennis.shop is voornamelijk gebouwd voor zogenaamde kennisproducten (vandaar ook de naam Kennis.shop). Vaak zijn dit digitale producten, maar een fysiek boek is ook een voorbeeld van een kennisproduct dat je prima op deze manier kan verkopen. Het nadeel is alleen dat er geen mogelijkheid is om verzendkosten te berekenen. Deze zal je dus bij de prijs in moeten berekenen.

Kennis.shop is een veel goedkoper alternatief voor Plug&Pay, met veel overeenkomsten. Tegelijkertijd is dit systeem nog volop in ontwikkeling, waardoor de functionaliteiten veel specifieker en uitgebreider worden. Je weet precies waar je aan toe bent, want na aanschaf heb je alleen maar kosten per ontvangen transactie. Er worden regelmatig live demo’s gegeven, waarin je precies kan zien hoe Kennis.shop werkt en jij al je vragen kan stellen.

Momenteel loopt er een start-up deal, waarbij je t/m 30 april 50% korting ontvangt op jouw aankoop. Bekijk de live demo’s tijdens de looptijd van deze deal of beslis direct om je aan te melden.

Paytium

Paytium is een basic systeem dat doet wat het moet doen. Dit systeem is gefocust op één ding: betalingen ontvangen via iDeal op je WordPress-website. En daarmee is het super effectief. Paytium heeft een gratis en betaalde versie.

Paytium is een plugin waarmee je een betaalformulier op je website zet. Hiermee kan jouw klant direct via Mollie, het systeem waarop de daadwerkelijke betaling wordt verwerkt. Er kan afgerekend worden via iDeal, Bancontact, creditcard, etc.

Voordelen:

  • Goedkoop: Paytium heeft een gratis en meerdere betaalde versies. Het verschil tussen de twee versies is dat er meer functionaliteiten in de betaalde versie zit. Denk hierbij aan automatische mails,  koppeling met nieuwsbriefsysteem, facturen en statistieken. De opties zijn afhankelijk van welke versie je kiest, maar voor alle versies geldt alsnog: Paytium is goedkoop.
  • Geen vertraging: De eenvoud van de Paytium plugin zorgt er voor dat deze heel klein is en daardoor je website niet zal belasten. Op de pagina’s waar je een betaalformulier plaatst, wordt er gebruik gemaakt van een heel klein stukje code, waardoor er weinig tot geen vertraging in de laadtijd zit.

Nadelen:

  • Shortcodes: om een betaalformulier op een pagina te plaatsen, maak je gebruik van shortcodes. Dit kan ingewikkeld zijn, omdat je echt even moet uitzoeken welke onderdelen je in een shortcode terug moet laten komen, wil je het juiste betaalformulier weergeven.
  • Beperkte opmaak: Paytium is een recht toe recht aan systeem. Hierdoor zijn er weinig tot geen mogelijkheden om de betaalformulieren aan te passen naar jouw huisstijl. Dit kan alleen als je verstand hebt van CSS. In de handleiding vind je hier wat informatie over, maar dit is heel beperkt en ik kan me voorstellen dat dit lastig is als je hier nooit mee hebt gewerkt.

Paytium is het ideale systeem als je eens wilt kijken of het ontvangen van online betalingen op jouw website iets voor jou en jouw bedrijf is. Wees je er wel van bewust dat het een heel simpel systeem is, waardoor de functionaliteiten en mogelijkheden minimaal zijn. Een plugin die precies doet wat ie moet doen, maar daar houdt het dan ook op.
Wil je een professionele uitstraling en zal je met regelmaat betalingen ontvangen? Dan raad ik je aan te kiezen voor een van de andere systemen.

Dat waren mijn aanbevelingen wat betreft betalingssystemen voor je website. Weet dat er nog honderden andere betalingssystemen zijn en precies dat is het lastige er aan: wanneer is een systeem goed en hoe weet je of het systeem geschikt is voor jou? Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen informeren over de systemen die ik het meest gebruik. Neem de tijd om je opties goed te overwegen en kies een systeem dat het beste bij jou én je klanten past.

Tijd om je website aan te passen en je online omzet te laten groeien!

Deze blog bevat mogelijk affiliate links. Ik heb enkel affiliate samenwerkingen met partijen waar ik 100% achter sta.